неделя, 31 януари 2010 г.

Как да направим зарядно за iPod

Голям фен съм на Apple и iPod, но определено ме ядосаха преди няколко години, когато разбрах, че едно зарядно струва 70 лева. Ето защо реших, че схемата eBay и някое азиатско менте е много по-подходяща, като се има предвид колко често ми се е налагало да зареждам iPod-а си от електрическата мрежа. И така, купих си за десетина долара едно зарядно с кабел, като в комплекта дори влизаше зарядно за автомобил. Какво се оказа обаче? iPod-ът или поне шестата генерация на Classic не работеше с него.


Поразрових из нета и открих каква е причината. Инженерчетата на Стийв Джобс са направили така, че iPod-а да не се зарежда, когато има напрежение само на захранващите кабели на USB порта. Нужно е и на дата кабелите да има, за да започне процесът. Естествено, това е с цел да си купите оригиналното зарядно, а не китайско-тайванските ментета. Да ме прощавате, 70 лева са все пак това! И така, порових из Интернет и открих решението. С помощта на четири съпротивления, малко свободно време и базисни технически умения всеки може да превърне китайския боклук в напълно функционално зарядно за iPod.


Какви материали са ви нужни?
• USB зарядно с кабел
• 2 съпротивления по 50 кΩ
• 1 съпротивление по 100 кΩ
• 1 съпротивление по 150 кΩ
• метална химикалка
• гумичка за водопроводен кран с дупка
• изолирбанд и термовсвиваем шлаух
• поксипол

Първата стъпка е да срежете кабела. Лично аз го направих в самия край от страната на USB накрайника, за да го фиксирам добре, но на практика може да стане по цялата му дължина.


В моя случай проводниците вътре са четири, тъй като кабелът не е армиран. Червеното е +5V, синьото е минус, зеленото е дата минус, бялото е дата плюс. От към USB накрайника използваме само двата захранващи – червения и синия, като другите ги режем. Свързвате съпротивленията по двойки от едната им страна (50 кΩ и 150 кΩ) и (100 кΩ и 50 кΩ) и впоследствие ги запоявате съответно към червения и синия кабел (вижте схемата).


Останалите свободни краища на съпротивленията също се свързват, като този на 100-килоомовото се запоява с този на 150-килоомовото, а 50-килоомовото съответно с другото 50-килоомово. На практика зарядното ви вече е готово, защото имате два захранващи кабела (5V и 1000 мА, синьо и червено), и два изхода за дата кабелите, като на единия (D+, бяло) напрежението е 2V, а на D- e 2.5V. Не е лошо да измерите всичко с волтметър, за да не стане някой гаф.
Следва да свържете другата част от кабела, но преди това е време за малко дизайн.
За да не увивам здраво с изолирбанд и да не прецакам спойките при съпротивленията, реших да побера всичко в една метална тръбичка от химикал. Може да видите на снимките какво съм използвал и как съм я изрязал с ъглошлайф. Гумичката изпълнява функцята на капаче. Тя също иска допълнително рязане, като най-добре е това да стане със замба, но се получава и с малка ножичка. Нахлузвам гуменото капаче на кабела, а след него и тръбичката. Вече съм готов за финалното запояване.




Червеният проводник естествено се запоява към червения, същото се отнася и за синия, D- (зеленият) отива при връзката между двете 50-килоомови съпротивления, а D+ (белият) при връзката между 150-килоомовото и 100-килоомовото (вижте схемата). Всички връзки трябва да бъдат добре изолирани с термосвиваем шлаух или изолирбанд, защото впоследствие ще влязат в металната тръбичка, която е проводник. Тук е и моментът да тествате дали волтажите са точни и дали с този преработен кабел iPod-ът ви зарежда.


Ако всичко е OK, преминавате към последната фаза. Опаковате добре съпротивленията и спойките с изолирбанд, мажете обилно с поксипол и вкарвате тръбичката (не е зле преди да лепите да проверите дали е достатъчно дълга).


Последната стъпка е да сложите гуменото капаче. Вкарайте го навътре с 2-3 милиметра и го запечатайте също с поксипол. Това е. Вече имате кабел, който прави обикновените зарядни (за кола, за ел мрежа и т.н.) подходящи и за iPod.


Гореописаната модификация работи прекрасно с моя iPod Classic шеста генерация, но не поемам отговорност за вашите, макар че на теория трябва да е подходяща за всеки епълски продукт.

6 коментара:

Анонимен каза...

ei izrod. brao.

Анонимен каза...

absoluten!
bravo!!!
respekt!

Анонимен каза...

Работи.
Мерси много!

Bohansam каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Bohansam каза...

Браво, много полезно .Искам само да те питам тая врътка, с резисторите,не може ли да я направя още в зарядното там където е вързана изходната му букса , директно в/у платката. Питам понеже така като гледам и ако клъцна кабела,после не мога да си го използвам за връзка с компа.И още нещо , не намерих 50 кОм резистори,с 47 дали ще стане . Драсни един отговор , благодаря ти предварително.

Анонимен каза...

Здравей, много ценна информация!!!
сега го пробвах, но на мястото на 150kom поставих 75kom и напрежението на делителя стана точно2v.
В момента търся начин да излъжа и входа за външен микрофон, и там има някаква врътка?