четвъртък, 18 декември 2014 г.

Power bank за бедни

Влече ме натам! Надалече. Където няма хора. Където природата все още е жива. Тя шепне, гали, кокетничи, ядосва се... Бягам от действителността и отивам при нея. Но тя ти дава сила, вдъхновение, а не щепсели и контакти! Шефовете ми обаче искат постоянна връзка.

Когато мобилните телефони бяха слушалки, притесненията ми бяха свързани единствено с липсата на обхват. В ерата на смартфоните обаче електричеството понякога е много по-важно. Колкото и добра да е батерията на телефона, рядко има необходимия капацитет за повече от три дена, при положение че се налага честа употерба. Това бе и причината да си купя power bank.

Смяната на самата батерия е елементарна процедура.
Първоначално се спрях на вариант със соларно захранване. Идеята ми се струваше еко и ме грабна. Впоследствие обаче прецених, че съвсем не е еко, при положение че ти се налага да ползваш този уред 3-4 пъти годишно. А и цената също се оказа фактор. Ето защо си купих обикновен power bank, който струваше по-малко от 10 лева и според търговеца в eBay имаше капацитет от 2500 милиампера.
Оказа се обаче, че стига да зареди максимум 30% от капацитета на батерията на телефона. Това ни най-малко не ме уреждаше, така че операцията бе неизбежна. След като свалих капака, установих, че моят power bank е оборудван с литий-йон 18650 батерия. Възможно е да има такъв капацитет, че и по-голям от 2500 милиампера, но отдавна не вярвам на "китайчетата".

Розовата е китайска, по спецификация 2500 милиампера. Червената е взета от батерия за лаптоп Toshiba.
Подмяната на самата батерия е елементарна процедура и изисква съвсем базови умения и поялник. От тестовете с винтовертите ми бяха останали няколко клетки 18650, като тази, която инсталирах в моя power bank, бе 2000 милиампера. Промяната бе забележителна, защото с лекота зареждах телефона почти до максимум.
Единственият притеснителен за мен момент, докато правех тестовете, е, че китайчето спира заряда на 4,3 волта, а стандартно 18650 е заредена напълно при 4,1. Презареждането не само съкращава живота на батерията, но може да бъде и опасно.
Друг интересен момент, който засяга пряко капацитета на power bank, са загубите. Батерията може да е 2000 милиампера, но това не означава, че може да зареди телефон с батерия 2000 милиампера. За да бъде универсален, всеки power bank има повишаващ трансформатор и регулатор на напрежението, който осигурява на изхода постоянни 5 волта, а литий-йон клетките са 4,1 напълно заредени и 3 - напълно разредени. Тази трансформация, електрониката, връзките и прочие водят неизбежно да загуби. Говоря наизуст, но предполагам, че 80-90% от капацитета на батерията е използваем. Хубаво е да имате това предвид, когато избирате своя power bank.

Друг важен момент при "китайчетата" е, че те обикновено не зареждат продуктите на Apple. При тях е необходимо напрежение на data изводите, за което съм писал преди доста време

Модифицираният вариант ми осигурява почти едно пълно зареждане.