неделя, 16 февруари 2014 г.

Ударната функция на винтовертите Makita

Ако сте объркали нещо при сглобяването на редуктора за моделите 8414D, 8434D, 8444D и BHP451 на Makita и ударната функция е значително по-слаба от стандартното, то този пост е точно за вас.

Вчера вечерта се хванах да ремонтирам един винтоверт, който бях зарязал преди доста време, тъй като ми се струваше безперспективен. Впоследствие се оказа обаче, че имам всички нужни части за целта и щеше да е грехота, ако не го оправя. Имах и достатъчно гориво - два литра студена бира, както и достатъчно причини да си стоя вкъщи, въпреки че първоначалните планове не бяха такива.

Това е редукторът без горната част. Проблемният елемент е този с шлиците. 
Смяната на пластмасовия ринг, който определя на коя предавка работи редукторът, подредбата на всички предавателни механизми и пиенето на бира се оказаха фасулска работа. Ударната функция обаче бе прекалено слаба. Разгледах целия механизъм. Две игли движат един повдигач, който позволява на два назъбени диска да се трият един в друг! Фасулска работа, което означава, че и надеждността е на много високо ниво.

Тук "пеперудката" се вижда ясно. Издълбаната част трябва да сочи към патронника.
Да, ама бирата внезапно отшумя и минаха близо четири часа, докато открия какъв е проблемът с ударната функция. Той се крие в блокировката на шпиндела. Оказва се, че ако поставите "пеперудката" наопаки, блокировката работи, но ударът е слаб. Няма да изпадам в подробности защо е така, тъй като е трудно да се опише и покаже нагледно. Единственото важно в случая е, че вдлъбната страна на шлица на "пеперудката" трябва да е обърната в посока патронника.

Вдлъбната част на "пеперудката" трябва да гледа нагоре към патронника