неделя, 31 януари 2010 г.

Как да направим зарядно за iPod

Голям фен съм на Apple и iPod, но определено ме ядосаха преди няколко години, когато разбрах, че едно зарядно струва 70 лева. Ето защо реших, че схемата eBay и някое азиатско менте е много по-подходяща, като се има предвид колко често ми се е налагало да зареждам iPod-а си от електрическата мрежа. И така, купих си за десетина долара едно зарядно с кабел, като в комплекта дори влизаше зарядно за автомобил. Какво се оказа обаче? iPod-ът или поне шестата генерация на Classic не работеше с него.


Поразрових из нета и открих каква е причината. Инженерчетата на Стийв Джобс са направили така, че iPod-а да не се зарежда, когато има напрежение само на захранващите кабели на USB порта. Нужно е и на дата кабелите да има, за да започне процесът. Естествено, това е с цел да си купите оригиналното зарядно, а не китайско-тайванските ментета. Да ме прощавате, 70 лева са все пак това! И така, порових из Интернет и открих решението. С помощта на четири съпротивления, малко свободно време и базисни технически умения всеки може да превърне китайския боклук в напълно функционално зарядно за iPod.


Какви материали са ви нужни?
• USB зарядно с кабел
• 2 съпротивления по 50 кΩ
• 1 съпротивление по 100 кΩ
• 1 съпротивление по 150 кΩ
• метална химикалка
• гумичка за водопроводен кран с дупка
• изолирбанд и термовсвиваем шлаух
• поксипол

Първата стъпка е да срежете кабела. Лично аз го направих в самия край от страната на USB накрайника, за да го фиксирам добре, но на практика може да стане по цялата му дължина.


В моя случай проводниците вътре са четири, тъй като кабелът не е армиран. Червеното е +5V, синьото е минус, зеленото е дата минус, бялото е дата плюс. От към USB накрайника използваме само двата захранващи – червения и синия, като другите ги режем. Свързвате съпротивленията по двойки от едната им страна (50 кΩ и 150 кΩ) и (100 кΩ и 50 кΩ) и впоследствие ги запоявате съответно към червения и синия кабел (вижте схемата).


Останалите свободни краища на съпротивленията също се свързват, като този на 100-килоомовото се запоява с този на 150-килоомовото, а 50-килоомовото съответно с другото 50-килоомово. На практика зарядното ви вече е готово, защото имате два захранващи кабела (5V и 1000 мА, синьо и червено), и два изхода за дата кабелите, като на единия (D+, бяло) напрежението е 2V, а на D- e 2.5V. Не е лошо да измерите всичко с волтметър, за да не стане някой гаф.
Следва да свържете другата част от кабела, но преди това е време за малко дизайн.
За да не увивам здраво с изолирбанд и да не прецакам спойките при съпротивленията, реших да побера всичко в една метална тръбичка от химикал. Може да видите на снимките какво съм използвал и как съм я изрязал с ъглошлайф. Гумичката изпълнява функцята на капаче. Тя също иска допълнително рязане, като най-добре е това да стане със замба, но се получава и с малка ножичка. Нахлузвам гуменото капаче на кабела, а след него и тръбичката. Вече съм готов за финалното запояване.




Червеният проводник естествено се запоява към червения, същото се отнася и за синия, D- (зеленият) отива при връзката между двете 50-килоомови съпротивления, а D+ (белият) при връзката между 150-килоомовото и 100-килоомовото (вижте схемата). Всички връзки трябва да бъдат добре изолирани с термосвиваем шлаух или изолирбанд, защото впоследствие ще влязат в металната тръбичка, която е проводник. Тук е и моментът да тествате дали волтажите са точни и дали с този преработен кабел iPod-ът ви зарежда.


Ако всичко е OK, преминавате към последната фаза. Опаковате добре съпротивленията и спойките с изолирбанд, мажете обилно с поксипол и вкарвате тръбичката (не е зле преди да лепите да проверите дали е достатъчно дълга).


Последната стъпка е да сложите гуменото капаче. Вкарайте го навътре с 2-3 милиметра и го запечатайте също с поксипол. Това е. Вече имате кабел, който прави обикновените зарядни (за кола, за ел мрежа и т.н.) подходящи и за iPod.


Гореописаната модификация работи прекрасно с моя iPod Classic шеста генерация, но не поемам отговорност за вашите, макар че на теория трябва да е подходяща за всеки епълски продукт.